Tuin Gavere
Een oude tuin herdacht te Gavere.

 

“Wat me bezig houdt zijn de verhoudingen tussen object, ruimte en kleur.”

Raoul De Keyser

 

In het steile, bronrijke mergelgrondlandschap zijn -rondom de woning, bovenop de helling-, bestaande bomenrijen en haagmassieven of losstaande boomgroepen ingeplant. Diverse groenen spelen met licht en schaduw.

 

Aangevuld met nieuwe grondstructuren en met “ingesneden” water- en/of grasplateaus, is tegemoet gekomen aan wat eerder de eigenheid van dit landschap zelf is. Namelijk een brongebied met vijvers en grasranden als open ruimten in de bosrijke helling.

 

Aanvankelijk was, -eind de jaren zeventig-, de tuin ontworpen door collega eigenares Chantal Petillion. Haar eigen tuin die prachtig aansluit aan de beboste helling en de Scheldevalei is dus gestructureerd door bomen en hagen. Vooraan een dreef van Noordse esdoorn (Acer platanoïdes), errond en tussenin hagen van haagbeuk (Carpinus betulus), venijnboom (Taxus baccata) en palm (Buxus sempervirens). Achteraan zijn er losstaande zomereiken (Quercus robur), beuken (Fagus sylvatica) of boomgroepen die het achterliggend bosgedeelte “inluiden”.

 

Het domein werd aangekocht in 1998 door een Gents industrieel. De woning die zich situeert op het bovenste plateau werd verbouwd met aansluitend een wintertuin en zwembadgebouw.

 

Het prachtig zicht op het afhellend terrein en lommerrijke bosgedeelte wordt bij het nieuw concept dus onderlijnd door berm- en/of plateaugrondvormen, en aangevuld met water en/of grasvlakten. Het zijn deze 3 elementen die de tuin hoofdzakelijk structureren.

 

Als metafoor van het oorspronkelijke landschap wordt dus verwezen naar de vlakkere open ruimten met bronvijvers en graslanden, “ingebed” in het steile mergelflankgedeelte met bomen als eik, beuk, es, esdoorn en met onderbegroeiing van varens, bosviooltjes, bosanemonen, bramen, e.a.

 

De “natuurlijke” beeldvorming van de tuin wordt dus met dezelfde “ingrediënten” als het oude landschap benadrukt. Evenwel met een contrastrijk strak en formeel lijnen- en vlakkenpatroon.

buro voor vrije ruimte en OMGEVING

zijn één geworden