Vandriessche Architecten en buro voor vrije ruimte winnen de Provinciale Architectuurprijs 2015!

 

De Provinciale Architectuurprijs is één van de zeven provinciale cultuurprijzen van 2015. Een vakjury boog zich in twee rondes over de kandidaturen. Het project van De Porre overtuigde het meest:

“Het park is een architectonisch landschap door het behoud van historische relicten. Aan de basis ligt een doordachte strategie: dit wordt behouden, dit wordt gesloopt, dit wordt gerenoveerd. Er ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw, cultuur en natuur. Opmerkelijk zijn de foto’s van ex-werknemers op de site: zij tonen wat de fabriek betekende. Dit benadrukt niet alleen de ruimtelijke transformatie, maar ook de sociale dimensie en de erfgoedwaarde.”

 

 

Een nieuw leven tussen oude fabrieksmuren

In zijn vervlogen tijd is de Porre en zijn omgeving steeds een centraal gegeven geweest van werk, wonen en onderwijs. De site wordt opgedeeld als park, als nieuwe woonvorm, als buurthuis, als schooluitbreiding, ... De open ruimte heeft met deze gebouwen, maar ook met zijn onmiddellijke omgeving van woonentiteiten, een directe aansluiting. De relatie binnen en buiten bij de gebouwen, de functionele aansluiting met de aanpalende straten, zorgt voor een aangename en een functionele integratie. 

 

Muren, spanten en nieuwe constructies

Door een aantal karaktervolle elementen en bestaande constructies te bewaren in de aanleg van het buurtpark wordt de historiek van de plek zichtbaar. Naast de stoomturbine en koeltoren werden ook een aantal oude fabrieksmuren behouden. Het orthogonale patroon van de oude textielfabriek vormt de structuur waarmee de groenaanleg van het park contrasteert. Er ontstaat een boeiende wisselwerking tussen cultuur en natuur.

 

Het water

Het bestaande koelwaterbekken naast de stoomturbine, werd als zuiveringsvijver heraangelegd. Van daaruit kan het water overlopen naar een ondiepe speelvijver die op zijn beurt uitmondt in een wadi bij een teveel aan water. 

 

Het groen

De spontane vegetatie werd waar mogelijk doorgetrokken over het volledige terrein zonder een verwaarloosde indruk te geven. Het beheer zal op een ecologisch verantwoorde wijze opgenomen worden en eerder extensief gebeuren. Inheemse beplanting van schaduwgevende bomen, heerlijke fruitbomen of bloeiende, geurende planten en bloemenweiden om in te spelen.

 

Verhardingen

De keuze van de verhardingen vloeit voor uit de aanwezige materialen: kasseien voor de parking en ter plaatse gegoten betonvlakken, al dan niet met grasvoegen, refererende naar het industriële karakter. Met de restanten van een afgebroken Horta-gebouw werd de 'Horta-muur" gebouwd: een uitnodiging en geleiding voor de bezoeker om het park te betreden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk alle foto's van dit project hier.

 

Links:

 

http://sogent.be/nieuws/provinciale-architectuurprijs-voor-wijkpark-de-porre

http://www.vai.be/nl/nieuws/vandriessche-architecten-en-buro-voor-vrije-ruimte-winnen-provinciale-architectuurprijs-oost

 

Klik hier om de video op de website van AVS te bekijken.

 

 

Please reload

buro voor vrije ruimte en OMGEVING

zijn één geworden